Turvallisuutta ja kestävyyttä teräskalusteilla

Helsingissä Meilahden Potilastornin kolmivuotinen peruskorjaus on laittanut sairaalarakennuksen täysin uuteen uskoon. Vuonna 1965 valmistunut Potilastorni on tuotu taloteknisesti nykypäivään. Myös sairaalakalusteet on päivitetty ja Potilastornin rst-kalusteet on mittatilaustyönä valmistanut Kavika Oy.

Meilahden tornisairaala on olennainen osa HUS:n sairaalakampusta Helsingissä. Alueen näkyvimpänä ja suurimpana yksittäisenä rakennuksena Potilastorni on tuttu helsinkiläisille. Maan erikoistuneimpana sairaalana se on tullut tutuksi monille muillekin suomalaisille.

Potilastorni oli kuitenkin tullut elinkaarensa päätteeseen teknisesti ja toiminnallisesti, ja sen takia se jouduttiin peruskorjaamaan läpikotaisin. Erityisesti tehohoitoon ja -valvontaan tarvittiin lisäkapasiteettia ja myös monien tukitoimintojen tilat suunniteltiin täysin uudelleen.

Meilahden sairaala on malliesimerkki kohteesta, joka asettaa kiinteille kalusteille kovimmat mahdolliset vaatimukset. Työtasojen, altaiden ja kaapistojen käyttö on ympärivuorokautista ja kuluttavaa. Pintamateriaalien tulee kestää jatkuvaa puhdistusta, teräviä esineitä ja manuaalista kulutusta. Usein sairaalakalusteisiin ei ole mitään muuta materiaalivaihtoehtoa kuin ruostumaton teräs.

Kavika Oy on sairaala- ja puhdastiloihin tarkoitettujen teräskalusteiden hoviräätäli, joka valmistaa ergonomisia työtasoja mittatilauksena. Sairaalassa helppo puhdistettavuus vaikuttaa jopa potilasturvallisuuteen, sillä sairaalabakteerien torjunta lähtee henkilökunnan omasta hygieniasta. Kavikan kalusteiden yksityiskohdat on suunniteltu sellaisiksi, ettei niihin jää koloja tai rakoja mikrobeille piiloutua. Nämä yksinkertaisuuden ja toiminnallisuuden periaatteet näkyvät Kavikan sairaalakäyttöön suunnittelemissa pöytäkokonaisuuksissa, hyllyissä, obduktiopöydissä sekä erilaisissa kaapistoissa ja läpiantoluukuissa.

Kavika toteutti sairaalaan myös RST-kulmasuojat, jotka vahvistavat ovien karmeja erityisen kovan kulutuksen tiloissa kuten esimerkiksi hissien sisäänkäynneissä.